Hoe onderhoud je een ETICS-systeem?

ETICS-systemen of buitengevelisolatiesystemen, toegepast om de energieprestatie van zowel nieuwe als bestaande gebouwen te verbeteren, worden alsmaar vaker gebruikt. Om de levensduur van ETICS-systemen met steenstrippen of sierpleister te verlengen, is het van belang ze af en toe aan een onderhoud te onderwerpen.

Na enkele kletsnatte weken tijdens de winter zie je ze opduiken in het straatbeeld, groene gevels die eigenlijk mooi wit zouden moeten zijn. Wie er op let, ziet ook op dit moment terrassen, tuinhuisjes of zelfs rubberen profielen van auto’s groen worden! Niet leuk natuurlijk en hoogstwaarschijnlijk ook even schrikken. Geen nood, het is te verhelpen!

We onderscheiden twee soorten vervuiling : atmosferische en biologische. Bij atmosferische vervuiling gaat het om de afzetting van vuil afkomstig van bedrijven, fijnstof, uitlaatgassen,… Biologische vervuiling wordt veroorzaakt door de ontwikkeling van micro-organismen, zoals algen – de typische groenaanslag – op de gevel.

Reinigen van ETICS

De reinigingsmethode wordt afgestemd op de aard van de vervuiling, maar gebeurt doorgaans door afspoelen met koud of warm water. De waterdruk en de spuitafstand zijn daarbij wel een belangrijk aandachtspunt, zodat de bepleistering van de gevel niet beschadigd geraakt. Over het algemeen wordt een druk van 40 tot 60 bar en een afstand van 40 cm aanbevolen. Het is altijd goed eerst even te proberen op een weinig zichtbaar deel van het pleisteroppervlak alvorens over te gaan tot de behandeling van de volledige gevel, om schade aan het systeem te voorkomen.

In geval van atmosferische vervuiling bestaan er (alkalische) gevelreinigingsproducten die het vuil aan het oppervlak afbreken en die verdwijnen wanneer de gevel nadien met (warm) water gespoeld wordt. Om een gevel die biologisch vervuild is aan te pakken, bestaan speciale desinfecterende reinigingsmiddelen. In functie van de vervuilingsgraad kan de behandeling worden herhaald.

Uiteraard kunnen kleine verontreinigingen zodra ze verschijnen plaatselijk behandeld worden, zonder dat de volledige gevel moet worden aangepakt. Na reinigen onder hoge druk is het schilderen van de gevel aangewezen ter bescherming.

Uitvoeringreniging
Nareiniging
Gloeilamp

Enkele praktische (onderhouds)tips voor ETICS

  • Onderzoek jaarlijks je gevel met sierpleister. Kijk of er micro-organismen aanwezig zijn. Is dat het geval? Wacht niet te lang en onderneem actie, zo voorkom je een verdere verspreiding van de algen en mossen.
  • Let op met externe warmtebronnen. Niet alleen weersomstandigheden, maar ook andere warmtebronnen zoals barbecues, vuurkorven of terrasverwarmingselementen kunnen verkleuring aan de sierpleister en/of de onderliggende isolatie veroorzaken. Hou voldoende afstand.
  • Vermijd klimplanten langs de gevel. Die zorgen ervoor dat de gevel na een regenbui niet optimaal opdroogt, wat de groei van micro-organismen bevordert. Klimplanten die met hun wortels aanhechten op de sierpleister, zijn moeilijk te verwijderen zonder schade aan te brengen aan de gevel.
Schilderwerken

Extra beschermlaag

Het schilderen van een sierpleister heeft een gunstige invloed op de onderhoudsfrequentie. De verflaag fungeert als een beschermende coating die de wateropname van het sierpleister en de inwerking van UV-straling beperkt.

Bovendien kan dit het gebouw een opgefriste, eigentijdse look geven. Uiteindelijk zal dit resulteren in een gevel die langer proper blijft. De keuze van de verf wordt bepaald door de componenten van het toegepaste systeem. De waterdampdoorlaatbaarheid van de verf moet hier namelijk op worden afgestemd. Doe hiervoor zeker navraag bij de fabrikant van het ETICS, die je met plezier zal adviseren!

Technisch handboek

Graag nog meer tips? Raadpleeg het technisch handboek met daarin een apart hoofdstuk over onderhoud. Het handboek is niet alleen een bijzonder handige informatiebron – gevuld met technische informatie en specifieke richtlijnen – maar ook een illustratie van de intense samenwerking tussen de verschillende leden (AXO Industries, Cantillana, Caparol, Knauf, Mapei, Sto en Willco Products).

technisch handboek