Afwerking ETICS-systeem niet beperkt tot sierpleister

Ook steenstrippen, tegels en natuursteen beschikken over de nodige goedkeuringen.

Wie ETICS zegt, noemt vaak in dezelfde adem sierpleister om dat buitengevelisolatiesysteem mee af te werken. De eindlaag van een ETICS-systeem kan echter nog in tal van andere materialen worden uitgevoerd. Zo beschikken ook keramische en flexibele steenstrippen, tegels en natuursteen over de nodige goedkeuringen om als dusdanig gebruikt te worden.

External Thermal Insulation Composite Systems, kortweg ETICS-systemen, zitten in de lift. Zo’n buitengevelisolatiesysteem is immers niet enkel interessant in nieuwbouw, maar ook een uitermate geschikte oplossing voor het na-isoleren van woningen, iets waar, zeker in ons land, hoog op wordt ingezet bij het efficiënter maken van het gebouwenpatrimonium in het licht van de strenge klimaatdoelstellingen die we tegen 2030 en 2050 moeten behalen.

Sierpleister, ook crepi genoemd, is de klassieke afwerking van zo’n ETICS-systeem. Voor heel wat mensen en zelfs architecten is het ook een aanname dat dit materiaal het enige is om een ETICS-systeem mee af te werken. Maar dat is een misvatting.

EAE G 004 ETICS With Brick Slips 2021 02 13
EAE G 005 ETICS With Natural Stones 2021 02 13

(Flexibele) steenstrips

De laatste jaren hebben de ETICS-fabrikanten immers ook systemen ontwikkeld die keramische en flexibele steenstrippen als eindlaag hebben, zodat een ETICS-systeem vandaag ook het overwegen waard is voor de typische Vlaming met een baksteen in de maag.

Een keer opgevoegd zijn keramische steentrips, gezaagd uit massieve bakstenen, visueel niet meer te onderscheiden van een gevel in volledige baksteen. Ze hebben ook gelijkaardige eigenschappen en kwaliteiten. Zo zijn ze goed bestand tegen schimmelvorming, vochtschade, corrosie en vorst. Daarnaast  zijn ze ook brandveilig.

Ook een gebouw afgewerkt met een ETICS-systeem met steenstrippen, die gemaakt zijn van een samenstelling van verschillende kwartszanden met een polymeerdispersie als bindmiddel en verlijmd worden, is vandaag niet meer te onderscheiden van een gebouw uit echte baksteen. Flexibele steenstrippen, beschikbaar in tal van formaten, kleuren en texturen, bieden als extra voordeel op hun keramische variant dat ze waterdicht en reinigbaar zijn.

Tegels en natuursteen

Daarnaast zijn er vandaag ook ETICS-systemen op de markt die afgewerkt kunnen worden met tegels en natuursteen. Er zijn -zelfs andere afwerkingsmaterialen die beschikken over de goedkeuring om gebruikt te worden in ETICS-systemen.

Wie het toch liever bij de klassieke sierpleister houdt, is overigens al lang niet meer beperkt tot een sierpleister met de klassieke korrel. Er bestaan nu ook varianten die ruwere structuren aankunnen, leuk om bijvoorbeeld bepaalde accenten in de gevel te leggen.

In tegenstelling tot wat wel eens gesuggereerd wordt staat een buitengevelisolatiesysteem vandaag ontwerpvrijheid op het vlak van afwerkingsmaterialen dus geenszins (meer) in de weg.

Meer weten? Ontdek hier onze nieuwsbrief over dit onderwerp.

Ontwerpvrijheid En Systeemzekerheid