Veiligheid voor alles: xthermo’s brochure ‘Brandveiligheid van ETICS gebouwen’

In juni 2017 brak er in de Londense wijk Kensington brand uit op één van de benedenverdiepingen van de Grenfell-toren, een woontoren met 24 verdiepingen. De brand verspreidde zich razendsnel naar alle hoger gelegen verdiepingen en door het hele gebouw. Verschillende doden en gewonden waren het gevolg. In februari 2024 woedde een gelijkaardige brand in twee residentiele appartementsgebouwen, met 14 en 10 verdiepingen, in Valencia (Spanje). Ook daar verspreidde het vuur zich razendsnel en vielen er slachtoffers te betreuren.

Gevels cruciaal voor brandveiligheid

Vrijwel meteen na zulke rampen ontstaan er heftige debatten over de brandveiligheid. Want waarom verspreidde het vuur zich zo snel? Meteen wordt er gekeken naar de gevelafwerking en het gebruikte isolatiemateriaal.

Zowel in Londen als in Valencia werd al snel duidelijk dat het niet om een ETICS systeem ging. Verdere technische onderzoeken moeten nog meer duidelijkheid geven over welke materialen er precies gebruikt werden.

Brandveiligheid van gebouwen is een belangrijk aspect bij het ontwerpen en bouwen van gebouwen. Hier komt het ETICS-systeem om de hoek kijken:

 • Isolatie: ETICS biedt uitstekende thermische isolatie. Het vermindert de warmteoverdracht door buitenmuren, waardoor de kans op brandverspreiding wordt verkleind.
 • Brandveiligheid: ETICS-systemen kunnen worden ontworpen met niet-brandbare materialen. Dit minimaliseert het risico op brand en draagt bij aan de veiligheid van bewoners. Dit kan je ook nalezen in onze brochure over brandveiligheid.
 • Technische goedkeuring: ETICS-systemen hebben technische goedkeuring en voldoen aan de wettelijke eisen voor thermische isolatie.

Het is duidelijk dat het gebruik van niet-brandbare materialen, zoals die in ETICS, essentieel is om de veiligheid van gebouwen te waarborgen en rampen zoals de brand in London en Valencia te voorkomen. Laten we hopen dat dergelijke tragedies in de toekomst kunnen worden vermeden door bewuste bouwpraktijken en veiligheidsmaatregelen.

Brochure ‘Brandveiligheid van ETICS gebouwen’: alle relevante info op één plaats

Aannemers, architecten en andere bouwprofessionals hebben geregeld vragen over brandveiligheid van gebouwen. Reden genoeg om extra aandacht te besteden aan dit onderwerp, dachten wij als leden van xthermo. We vertegenwoordigen samen het overgrote deel van de Belgische ETICS markt, en zijn dus experts op het vlak van buitengevelisolatie. Daarom bundelden we onze kennis, met als resultaat een overzichtelijke brochure vol nuttige informatie rond dit thema. Wat komt er aan bod?

 • Het wetgevende kader
 • Technische aspecten, met onder meer:
  • Brandreactie van bouwmaterialen of bouwsystemen
  • Hoogte van gebouwen met betrekking tot het brandgedrag van gevels
  • Brandweerstand van de dragende constructie
  • Brandreactie van de gevelafwerking
 • Oplossingen voorgesteld door xthermo

De visie van xthermo op brandveiligheid

De leden van xthermo bieden systemen aan die perfect beantwoorden de wettelijke eisen en in sommige gevallen zelfs een betere brandreactieklasse bezitten. We benadrukken het gebruik en de toepassing van componenten afkomstig van één systeemaanbieder. Op die manier kan je als eindgebruiker vertrouwen op een systeem dat in totaliteit onderworpen is aan de meest strenge vereisten.

Meer weten? 

Ontdek hier de Brochure Brandbeveiliging