EAE Awards 2023-2024 ceremony

And the winner is…?

Op woensdag 22 mei 2024 vond de uitreiking van de EAE Awards 2023-2024 plaats, in het THON hotel EU in Brussel. Deze Europese wedstrijd werd voor de tweede maal in het leven geroepen om innovatieve technische, duurzame en esthetische oplossingen te belonen en in de kijker te zetten. De bekroonde projecten zullen worden gebruikt om de voordelen van energie-efficiëntie met ETICS systemen verder te promoten in Europa, maar ook in Noord-Amerika, China, Japan,… De EAE award toont aan dat energie-efficiënte gebouwen en een uitzonderlijke architectuur hand in hand gaan.

240522 BXL Award0013

Uit 53 inzendingen, uit 14 verschillende landen werd een shortlist gemaakt van 14 genomineerden ETICS projecten. België en Duitsland telden elk 3 genomineerden. Spanje, United Kingdom en Oostenrijk elk 2. Slovenië en Italië elk 1 genomineerd project. Tijdens het event werden er 5 awards uitgedeeld en 2 speciale vermeldingen.

Villa Kameleon in Zoersel/Belgium

Villa Kameleon is een nieuw gebouwd verzorgingshuis met permanente woonruimte voor 9 volwassenen met een beperking. Toen een grootvader op zoek was naar een warm en comfortabele thuis voor zijn kleindochter, liet hij een toegankelijk en modern gebouw ontwerpen waar zorg en levenskwaliteit centraal stonden. Villa Kameleon werd gebouwd op een boogscheut van het landgoed Monnikenheide-Spektrum - vzw Emmaüs in een bosrijke omgeving in de groene zone rond Antwerpen.

Het gebouw is zeshoekig en biedt plaats aan 9 volwassen bewoners die er onder begeleiding wonen. Ze hebben elk een moderne privéstudio van 30 m² en delen een grote gemeenschappelijke eet- en leefruimte. Door de ligging op een open plek in de bosrijke omgeving camoufleert Villa Kameleon zich bijna als het gelijknamige dier. Groene keramische tegels in 3 tinten worden afgewisseld met een heldere, fijnkorrelige sierpleister. Detail: geen van de tegels is gesneden, de afmetingen van de gevels en het schrijnwerk zijn zodanig dat er alleen volle tegels zijn gebruikt! Bovendien is het opvallend dat dezelfde keramische tegels werden gebruikt in het interieur als een terugkerend accent in het hele gebouw.

 

Villa Kameleon © Willco Products

Categorie: ‘New construction, Public building - Healthcare
foto: © Willco products 
Architect: Felt  Architecture & Design 
Fabrikant: Willco Products

Verbandsschule in Volkach/Germany

De basisschool en de middelbare school werden gerenoveerd terwijl ze in gebruik waren. Er werd een speciale sjabloontechniek gebruikt die over het volledige samenhangende geveloppervlak van 1.100 m² loopt. Deze techniek vereiste specifieke vaardigheden van de vakmannen die het werk binnen een strak tijdschema uitvoerden.

Speciale uitdaging voor het ontwerp: het tekening in de gevel mocht niet onderbroken worden. Hiervoor werd een speciale folie geproduceerd, de zogenaamde “Aslan sjabloonfolie”. Hierdoor was het mogelijk om te werken binnen een breedte van 1 m en binnen een lengte van maximaal 24 m. Hiervoor werd een speciaal grafisch bestand ontworpen dat systematisch over het hele geveloppervlak werd bepaald. Alle gevelvlakken werden eerst gedigitaliseerd ter goedkeuring voor de opdrachtgever. De folies liepen zelfs rond de hoeken met hetzelfde patroon en werden niet onderbroken. Na het doorlopen van het hele geveloppervlak was het aanbrengen van de verbindingsfolie zonder enige verplaatsing nog een uitdaging.

 

Volkach Verbandschule Baumit 15 © Baumit

Categorie: ‘Renovation, public building – Schools’
foto: © Baumit
Architect:  Architekturbüro Jäcklein, Volkach 
Fabrikant:  Baumit

Neues Rathaus in Bernau/Germany

 Het nieuwe stadhuis in Bernau in Berlijn is een kubusvormig gebouw met een duidelijke vormentaal. Het verrast met een pleisterlaag in bezemafwerkingstechniek, die door de hele gevel loopt tot aan de bovenrand van het terrein. Met zijn driedimensionale effect trekt het stadswapen naast de hoofdingang, de aandacht.

De hele gevel moest worden voorzien van een minerale ETICS en ontworpen met de historische bezemborsteltechniek met een horizontaal lijnenspel. Het stadswapen werd als reliëf in de tweelaagse toplaag verwerkt. De onderste pleisterlaag is donkergrijs, met daarboven een lichtgrijze laag - zodat wanneer het pleisterwerk wordt uitgeschraapt, de donkerdere laag tevoorschijn komt en er een ruimtelijk effect ontstaat. “De oppervlaktebehandeling geeft het geveloppervlak een speciale handgemaakte afdruk,” zegt architect Francesca Saetti.

 

Knauf Bernau Rathaus Besenstrich 1 © Knauf Stephan Klonk

Categorie: ‘New construction, Public building – Townhall’
foto: © Knauf-Stephan Klonk
Architect: studioinges Architektur und Städtebau BDA 
Fabrikant: Knauf

Favorite Spring in Vienna/Austria

Het gebouw - dat rond 1900 werd gebouwd - was na meer dan 100 jaar van verwaarlozing volledig vervallen. Het hele huis werd van boven tot onder gerenoveerd met aandacht voor de voormalige bewoners en behoud van het historische gebouw. Een zolderuitbreiding met drie nieuwe verdiepingen werd toegevoegd om hoognodige nieuwe bruikbare vloerruimte te creëren en om te zorgen voor verdichting zonder meer ruimte in beslag te nemen in een reeds dichtbebouwd gebied. Met de toevoeging van de bovenste verdiepingen lag de focus niet alleen op luxe penthouse-appartementen, maar ook op het renoveren van de kern van het hele gebouw en het creëren van betaalbare appartementen voor studenten, gezinnen en senioren, terwijl het visuele ontwerpconcept in het hele gebouw tastbaar werd gemaakt.

Er werden hoogwaardige bouwmaterialen gebruikt, de gevel werd opnieuw geïsoleerd met ETICS, er werden nieuwe ramen, deuren en centrale stadsverwarming geïnstalleerd. Alle maatregelen zorgen voor een lage energiebehoefte en resulteerden in een vermindering van de verwarmingsvraag met 81% en een kooldioxide (CO2) besparing van 65 ton per jaar.

Favorite Spring In Vienna © Christian Henninger

Categorie: ‘Renovation & extension, Residential building – Mixed use
Foto: -
Architect: Daneshgar Architects
Fabrikant: -

Apartment building in Trnava/Slovak Republic

Het appartementengebouw telt 6 bovengrondse verdiepingen en een kelder. Het bestaat uit één bouwsysteem en is vrijstaand, geïntegreerd in de ontwikkeling van multifunctionele gebouwen in de centrale stedelijke zone van de stad Trnava. Bij het ontwerp van de renovatie werd ervoor gezorgd dat de architectuur behouden bleef, zowel wat betreft het fysieke uiterlijk van het gebouw als de kleur en structuur van de oppervlaktebehandeling van de gevel. De ETICS-renovatie van het hele geveloppervlak (ongeveer 6.200 m²) speelde een belangrijke rol. Samen met aanvullende maatregelen kon de energie-efficiëntie van het gebouw opmerkelijk worden verbeterd met 43%. Bovendien hielp de renovatie de levensduur van het bestaande gebouwenbestand te verlengen en de levensstandaard of het gebruik van het gebouw te verbeteren.

BD HLAVNA TRNAVA © Tomas Manina Eye One S.R.O. Eye Two S.R.

Categorie: ‘Renovation, Residential building – Mixed use’
Foto: © Tomas Manina eye one s.r.o.-eye two s.r.
Architect: V-Projekt s.r.o., Ing. Marek Vilček
Fabrikant: Baumit