ETICS facts & figures

Xthermo maakt de rol van ETICS in een energie bewuste maatschappij duidelijk met deze infographic

Door de COVID crisis riskeren we dat andere fundamentele uitdagingen tijdelijk naar de achtergrond verdwijnen.

De opwarming van de aarde is er zo één. Nochtans is het meer dan ooit tijd dat we allen samen onze verantwoordelijkheden opnemen in het belang van onze toekomstige generaties. Een versnelde doorvoering van betere energetische prestaties voor huizen en andere gebouwen dringt zich op. Niet enkel nieuwe gebouwen, maar ook de bestaande moeten aangepakt worden.

Als beroepsfederatie van fabrikanten van buitengevelisolatie ETICS, zijn we ons al jaren bewust van het belang van goed geïsoleerde gevels van gebouwen. Wist u dat gevels voor 30% van het energieverlies verantwoordelijk zijn? Het wordt vaak onderschat, maar ze verdienen het zeker om onder de aandacht gebracht te worden.

Infographic Facts&Figures

Er is ook goed nieuws … Buitengevelisolatie blijkt de meest efficiënte en effectieve manier om de uitdaging aan te gaan. Dit is isolatie die aangebracht wordt op een dragende muur. Dit wordt vaak afgewerkt met sierpleister, steenstrips of andere.

Als een muur goed wordt geïsoleerd, dan verlaagt de energiebehoefte van dat gebouw met maar liefst 85%. Een isolatielaag van 10 cm kan 14 à 18,5 liter stookolie per vierkante meter gevel besparen.

Buitengevelisolatie zal niet alleen impact hebben op het volledige verhaal rond energiebesparing, maar zal ook een grote invloed hebben op de koopkracht van Vlamingen door de energiefactuur drastisch te verlagen.

Als we kijken naar diverse nationale en internationale studies, dan zien we dat – als we de doelstellingen van de klimaattop van Parijs 2015 tegen het jaar 2050 willen bereiken – de gemiddelde Europese energetische renovatiegraad van 1% naar 3% moet stijgen.

Vandaag de dag haalt België nog geen 1%. De renovatiegraad kan enkel maar bereikt worden door een combinatie van vernieuwbouw en renovatie. Een versnelling van nieuwbouw én het beter ondersteunen van energetische renovatie van bestaande woningen zijn absoluut noodzakelijk.