Handige tips voor onderhoud van een ETICS gevel

Het aanbrengen van een buitengevelisolatiesysteem (ETICS) op buitenmuren is specialistenwerk. Net zoals alle andere bouwmaterialen die blootgesteld zijn aan wisselende weersomstandigheden, hebben ook thermische gevelisolatiesystemen onderhoud nodig.

Voorreiniging
Uitvoeringreniging
Nareiniging

Technisch handboek vrij beschikbaar

Wens je meer gedetailleerde info over het onderhoud van ETICS? Dan kan je terecht bij ons uitgebreide technisch handboek. Dit is niet alleen een bijzonder handige informatiebron – gevuld met technische informatie en specifieke richtlijnen – maar ook een illustratie van de intense samenwerking tussen de verschillende leden van xthermo (AXO Industries, Cantillana, Caparol, Knauf, Mapei, Sto en Willco Products).

 

Nieuwe uitgave technisch handboek

Hieronder een klein voorsmaakje van de praktische (onderhouds)tips die in het technisch handboek aan bod komen:

1.Groenaanslag

Groenaanslag is een welbekend fenomeen, dat ontstaat wanneer algen – of ook schimmels en bacteriën –  zich nestelen op vochtige en schaduwrijke plekken. Zeker na de vochtige winters die we hebben gehad, zijn ze alomtegenwoordig. Wie er op let, ziet ze op terrassen, tuinhuisjes of zelfs rubberen profielen van auto’s, maar ook op noordelijk georiënteerde gevel-en dakvlakken. Zowat alles wordt groen!

Gelukkig zijn er verschillende oplossingen om het vuil te verwijderen, én om groenaanslag te voorkomen. Als particulier kan je zelf ontgroenen met gelijkaardige middelen als voor mos. Reinigen gebeurt doorgaans door afspoelen met koud of warm water, of met specifieke merkgebonden reinigingsmiddelen voor je ETICS. De slimste aanpak is om je uitvoerder of fabrikant te contacteren voor de gepaste oplossing.

Maar we geven graag een bijkomende  tip: voorkomen is beter dan genezen! Loop minstens één keer per jaar rond je gevel en stel jezelf volgende vragen: merk je ergens abnormale sporen van vervuiling? Bijvoorbeeld aflopen aan dakranden, regenafvoer, dorpels,… Of zie je beginnende tekenen van algen of mosaangroei?

Als je één van deze zaken opmerkt, dan is het tijd voor actie! Wacht niet tot de vervuiling erger wordt!

2.Externe warmtebronnen

Niet alleen de weersomstandigheden zorgen voor temperatuurschommelingen op het oppervlak van het gevelisolatiesysteem, maar ook andere warmtebronnen zoals barbecues, vuurkorven, terrasverwarmingselementen, etc. Deze warmtebronnen kunnen niet alleen verkleuring van het sierpleister veroorzaken, maar zelfs ook schade aan de onderliggende isolatie. Hou dus altijd een veilige afstand!

3.Klimplanten

Vermijd (klim)planten langs de gevel. Zij kunnen zich met hun wortels aanhechten op het sierpleister. Daarna kunnen ze niet meer worden verwijderd zonder de gevel te beschadigen.

4.Atmosferische vervuiling

De meest gekende vervuiling van gebouwen is de atmosferische. Ze wordt veroorzaakt door onder meer uitlaatgassen, fabrieksuitstoot en het afzetten van fijn stof op de gevel. Goed om weten: atmosferische vervuiling is perfect te verwijderen door middel van een gevelreiniging.

Reinigen van ETICS

De reinigingsmethode wordt afgestemd op de aard van de vervuiling, maar gebeurt doorgaans door afspoelen met koud of warm water. In geval van atmosferische vervuiling bestaan er merkgebonden (alkalische) gevelreinigingsproducten die het vuil aan het oppervlak afbreken en die verdwijnen wanneer de gevel nadien met (warm) water gespoeld wordt.

Uiteraard kunnen kleine verontreinigingen zodra ze verschijnen plaatselijk behandeld worden, zonder dat de volledige gevel moet worden aangepakt. Na reinigen onder hoge druk is het schilderen van de gevel aangewezen ter bescherming.

Vragen over je onderhoud? Doe navraag bij de fabrikant of uitvoerder van het ETICS, die je met plezier zal adviseren!

IMG 1281

Schilder en verminder je onderhoud

Het schilderen van een sierpleister heeft een gunstige invloed op de onderhoudsfrequentie. De verflaag fungeert als een beschermende coating die de wateropname van het sierpleister en de inwerking van UV-straling beperkt.

Bovendien kan dit het gebouw een opgefriste, eigentijdse look geven. Uiteindelijk zal dit resulteren in een gevel die langer proper blijft. De keuze van de verf wordt bepaald door de componenten van het toegepaste systeem. De waterdampdoorlaatbaarheid van de verf moet hier namelijk op worden afgestemd. Doe hiervoor zeker navraag bij de fabrikant van het ETICS, die je met plezier zal adviseren!

Simone Hutsch 0Tdzzayirzo Unsplash