Juiste positionering wapeningsweefsel in ETICS-systeem cruciaal

Het wapeningsweefsel juist positioneren in de wapeningslaag van een External Thermal Insulation Composite System (ETICS) of buitengevelisolatiesysteem is cruciaal voor de goede werking van dat systeem. Het garandeert immers de stevigheid ervan en de correcte verdeling van de thermische spanningen. Bij xthermo stellen we nog al te vaak vast dat niet iedereen daar even goed van op de hoogte is. Daarom lijsten we in dit artikel nog eens de do’s en don’ts op voor het uitvoeren van de wapeningslaag in een ETICS-systeem.

Voor de goede orde definiëren we eerst nog even wat de wapeningslaag en het wapeningsweefsel precies zijn.

  • De wapeningslaag is het pleister bestaande uit een grondlaag en een wapeningsweefsel.
  • Het wapeningsweefsel is een alkalibestendig glasvezelweefsel dat in een grondlaag wordt ingebed om de thermische spanningen in het pleistersysteem op te vangen.

Voor een optimale werking van het volledige ETICS en dus ook de wapeningslaag, dient men het wapeningsweefsel te gebruiken dat voorgeschreven staat in de ATG van de systeemhouder. De reden daarvoor is simpel: dergelijke ‘systeemloyaliteit’ voorkomt een slecht resultaat met onvoorspelbare prestaties.

Do’s en don’ts voor het plaatsen van het wapeningsweefsel en de wapeningslaag

Do:

  • Plaats het wapeningsweefsel in het buitenste derde deel van de wapeningslaag. Een derde van de wapeningsmortel moet zich met andere woorden op het weefsel bevinden en twee derde eronder. Een kamspaan is het geschikte gereedschap om dat resultaat te bereiken. Het wapeningsweefsel moet vanzelfsprekend vollédig bedekt zijn met mortel.
  • Plaats de wapeningslaag in de voorgeschreven dikte. De informatie daarrond is te vinden in de technische fiche van het toegepaste product.
  • Zorg ervoor dat de verschillende stroken wapeningsweefsels elkaar minstens 10 cm overlappen.
  • Snijd het weefsel na inbedding in de wapeningsmortel af gelijk met de onderzijde van het sokkelprofiel. Op de hoek van de gevel en aan gevelopeningen wordt het weefsel, na inbedding, gelijk met de hoek afgesneden. Weefselstroken die deel uitmaken van de profielen zijn geen wapeningsweefsel en dienen volledig door het wapeningsweefsel overlapt te worden.
  • Breng vóór het aanbrengen van de wapeningslaag op de hoeken van raam -en deuropeningen weefselstroken van 30 op 30 cm diagonaal aan in de wapeningsmortel, omdat in die zones de grootste spanningen ontstaan. Ook in alle binnenhoeken dien je een al dan niet voorgevormde weefselstrook te plaatsen.
  • Waar het risico op mechanische belasting van het ETICS-systeem het grootst is, kan je de stootvastheid van het systeem verhogen. Dat kan door het plaatsen van twee in plaats van één wapeningsweefsel – de weefselbanen van het eerst aangebrachte wapeningsweefsel hoeven elkaar dan niet te overlappen – of door een zogenaamd pantserweefsel aan te brengen in de grondlaag.
  • Respecteer de droogtijd van de wapeningslaag alvorens een eindafwerking aan te brengen. Als vuistregel hanteer je 1mm/dag. De droogtijd is afhankelijk van de weersomstandigheden. Zo zal die langer zijn naarmate de luchtvochtigheid hoger is en/of de temperatuur lager ligt.

Don't:

  • Het wapeningsweefsel dieper plaatsen dan de regel voorschrijft. Een te diep ingebed weefsel zal hygrothermische spanningen niet optimaal kunnen absorberen, wat kan leiden tot barstvorming.
  • De wapeningslaag dunner plaatsen dan voorgeschreven. Dit leidt tot scheuren onder invloed van thermische belasting en beschadiging van het pleister bij mechanische impact/belasting.
  • De wapeningslaag dikker plaatsen dan voorgeschreven door de fabrikant. Dit leidt tot scheuren ten gevolge van de grotere krimp bij de droging of verhoogde spanningen bij thermische belasting.
  • Het wapeningsweefsel boven het sokkelprofiel en niet gelijk met de hoek van de gevel of gevelopeningen afsnijden. Te kort afgesneden weefsels kunnen leiden tot scheurvorming in de bovenhoeken van gevelopeningen en/of ter hoogte van de uiteinden van de profielen.
  • De eindlaag te snel aanbrengen, zonder de droogtijd van de wapeningslaag te respecteren. Wanneer de wapeningslaag niet voldoende droog is, kan het sierpleister afgestoten worden na het aanbrengen. 
Controle van de positie van het wapeningsweefsel

Een eventuele controle doe je door lokaal de toplaag van de wapeningsmortel weg te schrapen met een scherp voorwerp (zonder het weefsel te beschadigen). Het weefsel moet aan het oppervlak terug te vinden zijn.

Download hier de brochure "ETICS op de werf" voor de details over de do's en don'ts