Xthermo strijdt tegen groene gevels – tips&tricks

Groenaanslag is een welbekend fenomeen, dat ontstaat wanneer algen – of ook schimmels en bacteriën –  zich nestelen op vochtige en schaduwrijke plekken. Zeker na de vochtige winters die we hebben gehad, zijn ze alomtegenwoordig. Wie er op let, ziet ze op dit moment op terrassen, tuinhuisjes of zelfs rubberen profielen van auto’s, maar ook op noordelijk georiënteerde gevel- en dakvlakken. Maar wat kan je eraan doen? De leden van xthermo, die samen het overgrote deel van de Belgische ETICS markt vertegenwoordigen, reiken antwoorden aan.

Voorreiniging
Uitvoeringreniging
Nareiniging

Het belang van onderhoud

“Groenaanslag is zoals aangegeven geen probleem dat specifiek aan ETICS gevels is verbonden. Het natuurfenomeen komt voor op verschillende ondergronden en materialen. Maar net zoals alle andere bouwmaterialen die blootgesteld zijn aan wisselende weersomstandigheden, hebben thermische gevelisolatiesystemen onderhoud nodig”, stelt Raf De Haes van xthermo. Zeker nu huizen steeds beter worden geïsoleerd. Dat is een goeie zaak, maar betekent ook dat er minder warmte van het binnenklimaat ontsnapt, en de buitenpleister mogelijk trager droogt, waarvan algen kunnen profiteren. Gelukkig is het niet zo moeilijk om er iets aan te doen”, aldus De Haes. Er zijn verschillende oplossingen om het vuil te verwijderen, én om groenaanslag te voorkomen.

Groenaanslag op je gevel? Dit kan je eraan doen!

We onderscheiden twee soorten vervuiling : atmosferische en biologische. Bij atmosferische vervuiling gaat het om de afzetting van vuil afkomstig van bedrijven, fijnstof, uitlaatgassen,… Biologische vervuiling wordt veroorzaakt door de ontwikkeling van micro-organismen, zoals algen – de typische groenaanslag – op de gevel.
De reinigingsmethode wordt afgestemd op de aard van de vervuiling, maar gebeurt doorgaans door afspoelen met koud of warm water. De waterdruk en de spuitafstand zijn daarbij wel een belangrijk aandachtspunt, zodat de bepleistering van de gevel niet beschadigd geraakt. Over het algemeen wordt een druk van 40 tot 60 bar en een afstand van 40 cm aanbevolen. Het is altijd goed eerst even te proberen op een weinig zichtbaar deel van het pleisteroppervlak alvorens over te gaan tot de behandeling van de volledige gevel, om schade aan het systeem te voorkomen.
In geval van atmosferische vervuiling bestaan er (alkalische) gevelreinigingsproducten die het vuil aan het oppervlak afbreken en die verdwijnen wanneer de gevel nadien met (warm) water gespoeld wordt. Om een gevel die biologisch vervuild is aan te pakken, bestaan speciale desinfecterende reinigingsmiddelen. In functie van de vervuilingsgraad kan de behandeling worden herhaald.
Uiteraard kunnen kleine verontreinigingen zodra ze verschijnen plaatselijk behandeld worden, zonder dat de volledige gevel moet worden aangepakt. Na reinigen onder hoge druk is het schilderen van de gevel aangewezen ter bescherming.

Enkele praktische (onderhouds)tips voor ETICS

  • Onderzoek jaarlijks je gevel met sierpleister. Kijk of er micro-organismen aanwezig zijn. Is dat het geval? Wacht niet te lang en onderneem actie, zo voorkom je een verdere verspreiding van de algen en mossen.
  • Let op met externe warmtebronnen. Niet alleen weersomstandigheden, maar ook andere warmtebronnen zoals barbecues, vuurkorven of terrasverwarmingselementen kunnen verkleuring aan de sierpleister en/of de onderliggende isolatie veroorzaken. Hou voldoende afstand.
  • Vermijd klimplanten langs de gevel. Die zorgen ervoor dat de gevel na een regenbui niet optimaal opdroogt, wat de groei van micro-organismen bevordert. Klimplanten die met hun wortels aanhechten op de sierpleister, zijn moeilijk te verwijderen zonder schade aan te brengen aan de gevel.

extra beschermlaag

Het schilderen van een sierpleister heeft een gunstige invloed op de onderhoudsfrequentie. De verflaag fungeert als een beschermende coating die de wateropname van het sierpleister en de inwerking van UV-straling beperkt. Bovendien kan dit het gebouw een opgefriste, eigentijdse look geven. Uiteindelijk zal dit resulteren in een gevel die langer proper blijft. De keuze van de verf wordt bepaald door de componenten van het toegepaste systeem. De waterdampdoorlaatbaarheid van de verf moet hier namelijk op worden afgestemd. Doe hiervoor zeker navraag bij de fabrikant van het ETICS, die je met plezier zal adviseren!

Simone Hutsch 0Tdzzayirzo Unsplash
Technisch handboek

Graag nog meer tips? Raadpleeg het technisch handboek met daarin een apart hoofdstuk over onderhoud. Het handboek is niet alleen een bijzonder handige informatiebron – gevuld met technische informatie en specifieke richtlijnen – maar ook een illustratie van de intense samenwerking tussen de verschillende leden (AXO Industries, Cantillana, Caparol, Knauf, Mapei, Sto en Willco Products).

Technisch handboek