Nieuwe Vlaamse renovatiepremies: een eenvoudig overzicht

Buitengevel isolatie :het ideale systeem voor laagenergie- en passiefhuizen

Isolatie speelt een essentiële rol bij het gevoelig verbeteren van de EPC-waarde van een woning. Als u nog niet aan buitengevelisolatiesystemen hebt gedacht, is het nu ongetwijfeld een uitstekend moment. Deze systemen komen bij uitstek in aanmerking bij het ontwerp en de bouw van laagenergie- en passiefhuizen. Waarom?

  • Isolatiediktes tot 40 cm zijn mogelijk
  • Koudebruggen kunnen op een zeer eenvoudige en efficiënte wijze worden vermeden
  • Er kan flink bespaard worden op de fundering doordat het gevelisolatiesysteem niet ondersteund dient te worden

Meer weten over buitengevelisolatiesystemen? Ontdek HIER het technisch handboek

premiewijzer xthermo

Xthermo lanceert een webmodule rond isolatiepremies

Naar de module

Versnelling hoger naar energiezuinige woningen

In april 2021 kondigde Vlaams minister van Energie Zuhal Demir aan dat er extra budget werd vrijgemaakt om renovaties in Vlaanderen te stimuleren. Onder de noemer ReNUveren wil de Vlaamse overheid een versnelling hoger schakelen in het stimuleren van meer energiezuinige woningen.

 

De maatregelen in de praktijk

Als bouwprofessional kent u de technische kant van de zaak, maar bent u zich uiteraard ook bewust van het belang van premies voor de bouwheren. Voor hen is het niet altijd eenvoudig het overzicht te bewaren, dus als u hen hierover goed informeert, biedt u een enorme meerwaarde. Let ook op het woord ‘NU’ in ReNUveren: de premies zullen niet eeuwig blijven, dus het is now or never!

 

Daarom nog eens kort de nieuwe Vlaamse maatregelen 

Wie vanaf 2021 eigenaar wordt van een woning kan tot 60.000 euro renteloos lenen voor een grondige renovatie. Daarbovenop kan wie een woning energiezuinig wil maken een EPC-labelpremie tot 5000 euro aanvragen.

Wie een renteloze lening aangaat, verbindt er zich toe om de woning binnen vijf jaar energiezuinig te renoveren. De energieprestatie van het gebouw moet daarna aanzienlijk verbeterd zijn. Concreet gaat het om de volgende labels:

  • HUIS: van energielabel E of F naar label A, B of C
  • APPARTEMENT: van energielabel D, E of F naar label A of B

 

Damir Spanic Vwattihcjvg Unsplash
News